De een maakt zich er maandenlang al zenuwachtig voor, de ander gaat er een stuk kalmer mee om. Het moment van de avond waar alle ogen op jullie zijn gericht. Juist de openingsdans op jullie bruiloft. Erg traditioneel maar onmisbaar. Al zijn er tegenwoordig tal van hippe varianten.
De openingsdans
Met de openingsdans wordt de dansvloer tijdens jullie bruiloft officieel geopend; na de eerste dans van de bruid en bruidegom kan het feest officieel beginnen! De openingsdans is een prachtige traditie waar jullie gasten reikhalzend naar uitkijken en voor jullie als bruidspaar is het een heerlijk romantisch en intiem moment waarbij jullie letterlijk in het middelpunt van de belangstelling staan.Dat zorgt er echter ook voor dat de openingsdans één van de spannendste momenten voor jullie als bruidspaar is; de ogen van alle gasten zijn immers op jullie gericht en sommige bruidsparen vinden dit zelfs zo spannend dat ze liever geen openingsdans doen. Wij raden jullie echter aan altijd een openingsdans te doen; het is nu eenmaal traditie en jullie gasten zullen zeker teleurgesteld zijn als je het niet doet. Bovendien zullen jullie gasten de dansvloer ook een stuk sneller betreden als jullie dat zelf als eerste doen.
Soorten openingsdansen
Volgens de traditie is de openingsdans een foxtrot of een romantische wals, maar als je niet kunt stijldansen kun je ook gewoon lekker “slowen” op “jullie” liedje. Er zijn ook bruidsparen die een complete act instuderen met allemaal verschillende dansjes. Niks moet, alles mag, het is jullie dag! Ons advies: doe dat waar je je prettig bij voelt. En lieve bruiden, denk daarbij ook aan de bruidegom Zitten jullie al jaren op dansles? Dan kun je prima die scene uit Dirty Dancing naspelen, inclusief de lift! Maar hebben jullie nog nooit een dansschool van binnen gezien? Dan kun je misschien beter niet gaan stijldansen. We zien veel bruidsparen die een paar weken dansles hebben genomen om toch maar een openingsdans te kunnen doen, maar dat komt meestal vrij houterig over. Bovendien zie je dan dat de aandacht van het bruidspaar helemaal gefocused is op de eigen voeten, waardoor het belangrijkste vergeten wordt: jullie moeten vooral genieten van de openingsdans en de aandacht van jullie gasten! Stralen!
De ludieke openingsdans
We zien tegenwoordig steeds vaker bruidsparen die een ludieke openingsdans doen. Meestal wordt er begonnen met een rustig nummer waarop het bruidspaar heel romantisch gaat “slowen”, maar na 1 of 2 minuten lijkt er iets mis te gaan met de muziek waarna een mix volgt van allerlei nummers. Meestal zijn dat de bekende dansjes zoals de vogeltjesdans, YMCA, de macarena en de gangnam style, maar er zijn ook bruidsparen die een complete eigen choreografie doen die niet zou misstaan bij “so you think you can dance”. De ludieke openingsdans kan vaak rekenen op zeer enthousiaste reacties van de gasten, maar zorg wel voor een hele goede voorbereiding als je zo’n openingsdans wilt doen. Je bent waarschijnlijk toch al behoorlijk zenuwachtig, en dat wordt er niet bepaald minder op als je zo’n ingewikkelde dans gaat doen.
De flashmob openingsdans
Ook erg leuk is een flashmob openingsdans: dit is eigenlijk een ludieke openingsdans, maar dan uitgevoerd door meerdere mensen. De bruid en bruidegom worden dan vergezeld door bijvoorbeeld de getuigen, de ouders enzovoorts. Het komt ook weleens voor dat de bruid of bruidegom zo’n flashmob voorbereid zonder medeweten van de ander, iets dat altijd voor een erg leuke verrassing zorgt. Zeker een aanrader om de dansvloer gelijk te vullen en er direct een feest van te maken. Dit is een van onze favorieten.
De wisseldans
Ben je bang dat jullie gasten wat aansporing nodig hebben om op de dansvloer te komen? Dan kun je ook beginnen met een wisseldans. De wisseldans begint als een traditionele openingsdans, met jullie als bruidspaar alleen op de dansvloer. Na 1 of 2 minuten wordt er echter gewisseld van danspartner, waarbij de traditie voorschrijft dat de bruid met haar vader gaat dansen en de bruidegom met zijn moeder. Bij de volgende wissel danst de bruid met de vader van de bruidegom en de bruidegom met de moeder van de bruid. De vader van de bruid en de moeder van de bruidegom halen weer iemand anders de dansvloer op om mee te dansen. Vanaf de derde wissel gaan ook de bruid en bruidegom willekeurige gasten vragen voor een dans, en dit herhaalt zich tot de dansvloer vol staat. Daarna is het aan jullie bruiloft dj om de vloer gevuld te houden! Zeker leuk, maar pas op dat je geen mensen gaat dwingen.
Timing van de openingsdans
Wij adviseren meestal de openingsdans ongeveer 1 tot 1,5 uur na de vermelde aanvangstijd van het feest te doen. Als de aanvangstijd op de uitnodiging 20:00 is raden we dus aan de openingsdans tussen 21:00 en 21:30 te doen. Met de openingsdans wordt de dansvloer immers officieel geopend, en het is dan ook de bedoeling dat de gasten daarna lekker gaan dansen. Je wilt natuurlijk dat iedereen inmiddels binnen is. Als je de openingsdans direct aan het begin van de avond doet gaat dat niet gebeuren, jullie gasten willen immers eerst jullie feliciteren en even bijkletsen voordat ze gaan dansen. Bovendien moeten er over het algemeen ook eerst wat biertjes of wijntjes in voordat de voetjes los komen.
Openingsmix
Hebben jullie een aantal nummers die aantal gemixt moeten worden? Dat is mogelijk, maar daar gaat erg veel tijd inzitten dus daar zijn wel kosten aan verbonden. Deze kosten bedragen € 10,00 per nummer (inclusief BTW) met een minimum van € 50,00. Neem contact met ons op voor het maken van een openingsmix. Kortom kies het moment en soort dans wat bij jullie past. Vergeet niet te stralen te geniet van het moment